Kawa wiedeńska, capuccino, macchiato — jak zagwarantować sobie ich doskonały smak?

Kawa wiedeńska, capuccino, macchiato — jak zagwarantować sobie ich doskonały smak?

Pobudzająca, mocna, aromatyczna, wyśmienita... Taka musi być idealna kawa. Jak to sobie zagwarantować? Na doskonały napar składa się wiele aspektów, nie jest to bowiem zwyczajny napój, jaki można przygotować w przypadkowy sposób. Dowiedz się, co jest istotne podczas parzenia doskonałego espresso czy capuccino.

Przede wszystkim —  dobra kawa

Wiele osób nie ma świadomości tego, że produkty dostępne na rynku mocno się od siebie różnią. Niestety, jak można się spodziewać, najlepsze są kawy droższe, często nawet niedostępne w zwykłych sklepach, na przykład marketach, stąd prawdziwi miłośnicy czarnego napoju nierzadko zamawiają ziarna czy kapsułki przez internet. Poza tym zdecydowanie lepszym wyborem jest kawa ziarnista niż mielona, ta druga bowiem szybko wietrzeje, co ma wpływ na jej zapach, smak oraz moc. Ziarna powinny być w dodatku mielone tuż przed zaparzeniem, najlepiej z użyciem stalowego młynka (pozwalającego dobrać grubość mielenia do swych preferencji), a poza tym przechowywane w szczelnym pojemniku czy woreczku. Na kawie nie warto oszczędzać, pijąc zwyczajną, najtańszą, nie można w pełni odkryć smaku i aromatu tego szlachetnego napoju. Zwykle poznaje się go podczas wizyty w naprawdę dobrej kawiarni czy cukierni, takie miejsca bowiem stawiają na produkty klasy premium.

Ważny sposób parzenia

Mając doskonałą kawę, nie warto marnować jej potencjału kiepskim sposobem parzenia, czyli popularnym zalewaniem wrzątkiem w kubku czy filiżance. Warto zresztą wiedzieć, że, po pierwsze, zmielone ziarna powinny być zalewane wodą gorącą, a nie wrzącą, a po drugie, dla na przykład Włochów, narodu kochającego kawę najbardziej na świecie, picie jej w kubku jest prawdziwym świętokradztwem.

Chcąc delektować się doskonałym naparem, warto zainwestować w dobry sprzęt do jego przyrządzania. Chyba nikt nie wyobraża sobie, że renomowana cukiernia podaje gościom kawę zaparzoną poprzez zalanie wodą w filiżance —  i nie chodzi tu tylko o obecność uciążliwych fusów. Dobra wiadomość jest zaś taka, że nie trzeba inwestować w kosztowny, profesjonalny ekspres. Wystarczy znacznie tańsza kawiarka.

Najlepsza kawa także w domu

Chcąc, by przyrządzane espresso czy kawa wiedeńska smakowały jak w najlepszej kawiarni, trzeba stosować się do podanych wyżej wskazówek. Kiedy nie można o to zadbać, warto odwiedzać dobry lokal, by rozkoszować się doskonałym naparem.