Na rynku dostępne są różne dodatki paszowe, które wpływają na wzrost wyników osiąganych w przemyśle mleczarskim. Najważniejsze, aby wybrać odpowiednie suplementy oraz dawkować je zgodnie z zaleceniami producenta. Sprawdź, jakie jeszcze korzyści można osiągnąć dzięki regularnemu podawaniu drożdży krowom mlecznym.

Co daje suplementacja drożdżami?

Stosowanie tego typu mieszanek wpływa na zwiększenie produkcji oraz poprawę jakości mleka. Dodatki paszowe w formie żywych drożdży powinny być podawane krowom głównie w okresie laktacji oraz w ostatniej fazie zasuszenia. Poza samym wzrostem wydajności mlecznej suplementacja ogranicza ryzyko wystąpienia poważnej choroby u zwierząt gospodarskich, czyli tzw. kwasicy, poprzez redukcję kwasu mlekowego w żwaczu. Ponadto tego rodzaju dodatki polepszają smak podstawowej paszy podawanej przeżuwaczom.

Jakie są rodzaje drożdży dla krów mlecznych?

Producenci proponują różnego rodzaju mieszanki w postaci suszonych drożdży żywych lub martwych, a także metabolitów drożdży. Ponadto na rynku dostępne są takie drożdże dla krów mlecznych jak:

  • hydrolizowane (wpływają na proces fermentacyjny zachodzący w żwaczu),
  • selenowe (zwiększają płodność oraz przyczyniają się do poprawy stanu zdrowia bydła),
  • Candida sconttii (odmiana ta przyspiesza porost sierści i rozrost racic u przeżuwaczy).

Zarówno żywe, jak i martwe Saccharomyces cerevisiae stanowią bogactwo białka, witamin z grupy B oraz wielu cennych składników mineralnych. 

Gdzie kupić dodatki paszowe?

Tego rodzaju produkty powinny pochodzić od znanego dostawcy, dbającego o jakość mieszanki. Dobrze też, by proponowane suplementy zostały poddane wymaganym testom i badaniom zanim trafią na rynek. Warto również zapoznać się z opiniami i poradami innych właścicieli gospodarstw rolnych, którzy są w stanie pochwalić się efektami stosowanej suplementacji.